Lamoon

Donkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelen

Geplaatst op

Veel mensen hebben een terugkerende, sterke gedachte in hun hoofd waar ze elke dag mee geconfronteerd worden: donkere kringen onder de ogen: verwijderen en behandelen, kan dat pijnloos en niet-operatief? In deze blog gaan we daar een licht op werpen. Lees snel mee en doe je voordeel met deze informatie. Meer weten? Neem dan contact op met Dokterfrodo.nl, deze expert op cosmetische gebied kan je alle nodige informatie verschaffen. 

Wat veroorzaakt donkere kringen onder ogen?

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan donkere kringen onder ogen. Enkele veel voorkomende oorzaken van onder andere:

Vermoeidheid

Overdreven slaap, extreme vermoeidheid of gewoon een paar uur na je normale bedtijd opblijven kan leiden tot donkere kringen onder je ogen. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je huid dof en bleek wordt, waardoor donkere weefsels en bloedvaten onder je huid zichtbaar worden.

Slaaptekort kan ook leiden tot vochtophoping onder je ogen, waardoor ze gezwollen lijken. Als gevolg daarvan kunnen de donkere kringen die je ziet, eigenlijk schade zijn die door je gezwollen oogleden zijn aangebracht.

Leeftijd

Natuurlijke veroudering is een andere veel voorkomende oorzaak van die donkere kringen onder je ogen. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner. Je verliest ook het vet en collageen dat nodig is om de elasticiteit van je huid te behouden. Naarmate dit gebeurt, worden de donkere bloedvaten onder je huid beter zichtbaar, waardoor het gebied onder je ogen donkerder wordt.

Vermoeidheid van de ogen

Het staren naar je televisie of computerscherm kan je ogen aanzienlijk belasten. Deze belasting kan ervoor zorgen dat de bloedvaten rond je ogen groter worden. Hierdoor kan de huid rond je ogen donkerder worden.

 

Allergieën

Allergische reacties en droge ogen kunnen donkere kringen veroorzaken. Wanneer je een allergische reactie hebt, laat je lichaam histamines vrij. Naast het veroorzaken van ongemakkelijke symptomen – waaronder jeuk, roodheid en gezwollen ogen – veroorzaken histamines ook dat je bloedvaten zich verwijden en beter zichtbaar worden onder je huid.

Uitdroging

Uitdroging is een veel voorkomende oorzaak van donkere kringen onder je ogen. Wanneer je lichaam niet de juiste hoeveelheid water krijgt, begint de huid onder je ogen er dof uit te zien en zien je ogen er verzonken uit. Dit is te wijten aan de nabijheid van het onderliggende bot.

Overmatige blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je lichaam een overmaat aan melanine produceert, het pigment dat je huid van kleur voorziet. Te veel zon – vooral voor je ogen – kan ervoor zorgen dat het pigment in de omliggende huid donkerder wordt.

Genetisch

De familiegeschiedenis speelt ook een rol bij het ontwikkelen van donkere kringen onder je ogen. Het kan een erfelijke eigenschap zijn die je al vroeg in je kindertijd ziet, en kan verergeren als je ouder wordt. Predisposities voor andere medische aandoeningen – zoals schildklieraandoeningen – kunnen ook leiden tot donkere kringen onder je ogen.

Medische behandelingen

Voor een effectieve en permanente oplossing zijn er enkele medische behandelingen beschikbaar om het verschijnen van donkere kringen te verminderen. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn:

 

  • Chemische peelings om pigmentatie te verminderen (niet-operatief)
  • Laserchirurgie om de huid weer aan te spannen en huidverstrakking te verbeteren ( operatief)
  • Medische tatoeages om pigment te injecteren in dunner wordende huidgebieden (niet-operatief)
  • Fillers om bloedvaten en melanine te verbergen die huidverkleuringen onder de ogen veroorzaken (niet-operatief)
  • Vetverwijdering. Overtollig vet en huid te verwijderen, waardoor een gladder en gelijkmatiger huidoppervlak ontstaat (operatief)
  • Chirurgische implantaten van vet of synthetische producten (operatief)

Voordat je een beslissing neemt over een cosmetische ingreep, bespreek je eerst de mogelijkheden met een arts. Neem contact op met Dokterfrodo.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op Lamoon vind je leuke blogs waarin je heerlijk kunt lezen over mode en sieraden.

Contactgegevens

Via info @ lamoon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden